A lakásvásárlást tervezők még nem adták fel a reményt, alig várják, hogy piacra léphessenek

A lakásvásárlást tervezők még nem adták fel a reményt, alig várják, hogy piacra léphessenek

2023-05-17 20:34:04
Forrás:

Bár a kereslet és az adásvételek száma jelentősen csökkent a lakáspiacon, az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma nem esett vissza drasztikusan, ez pedig arra utal, hogy sok vevőjelölt alig várja, hogy piacra lépjen – egyebek között ez derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Reményteli jelek

„A hosszú távú lakáspiaci adatok alapján az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma rendre a potenciális vevők számával mozog együtt. Míg az érdeklődések száma a tényleges adásvételekkel van szoros párhuzamban. Idén az eladó lakások iránti érdeklődések száma éves összevetésben 43 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások száma viszont stabilan tízmillió körül mozog, ami csupán 8 százalékos mérséklődést jelent tavalyhoz képest. Ezek alapján a potenciális lakásvásárlók még nem adták fel a reményt, és alig várják, hogy piacra léphessenek.”

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.


Hamarosan beindulhat a kamatcsökkenés

Összességében az adatok arra utalnak, hogy a lakásvásárlást tervező vevők alig várják, hogy piacra lépjenek. Ehhez elsősorban a mostaninál 3-4 százalékponttal alacsonyabb hitelkamatokra lenne szükség. A kamatok csökkenése hamarosan beindulhat, mert az inflációs nyomás enyhülni látszik és a gazdasági feltételek is javulnak. Emellett a kormányzati kommunikációból arra lehet következtetni, hogy változások lesznek az állami család- és lakástámogatási rendszerben, ami szintén segítheti majd a lakáspiaci élénkülést.

A látogatások száma ugyanúgy növekedésnek indult a 2020-as koronavírus-járvány első hulláma idején, majd a lezárások feloldását követően a lakásvásárlási tranzakciók száma is dinamikus emelkedésnek indult. “Hasonló volt a helyzet 2021 első negyedévében is, amikor berobbant a piac a lakástámogatási rendszer 2020 októberében bejelentett bővítése miatt. Az ingatlan.com oldalán mért látogatások és érdeklődések számának alakulása tehát jól mutatja azt, hogy milyen irányba mozdul a lakáspiac.” – tette hozzá.

felugró ablak bezárása
Hasznos információk eladó ingatlant keresőknek!

Hetente egyszer értesítjük az aktuális lakáspiaci helyzetről és annak alakulásáról.

Név *

Email *

Telefonszám

Kérem adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!